Σπήλαια Λιμνών, Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο

Σπήλαια Λιμνών (Καστριά):

Στο χωριό Καστριά της Αχαΐας 50 χλμ. από το Αίγιο βρίσκεται το ξακουστό "Σπήλαιο των Λιμνών". Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το "Σπήλαιο των Λιμνών" έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.
Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα.

Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα φωτισμένη από καλλιτεχνικό φωτισμό, που καταλήγει κατ' ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.

Αγία Λαύρα:

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας απέχει από την πόλη των Καλαβρύτων 7 χλμ. Το ιστορικό φλας-μπακ αρχίζει από τον Αθανάσιο Αθωνίτη που ίδρυσε το παλιό μοναστήρι τον 10ο αιώνα, περνάει στα αμύθητης αξίας δώρα των Κομνηνών και της Αικατερίνης της Ρωσίας, για να φθάσει στο σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Εθνεγερσίας. Αριστερά από την είσοδο του Μοναστηριού βρίσκεται ο Μεγάλος Πλάτανος στη σκιά του οποίου οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 ορκίστηκαν  για τη νίκη.

Μέγα Σπήλαιο:

Ο ιερός τούτος τόπος θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας. Κτίστηκε το 362 μ.Χ. Η Μονή έχει καταστραφεί πολλές φορές από πολεμικές συγκρούσεις και πυρκαγιές. Η θέα είναι το ωραιότερο δώρο-προσφορά της μονής, αφού το κτίσμα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ενώ ένα τεράστιο κτίριο όμοιο με φρούριο, υψώνεται σε οκτώ ορόφους στο κοίλωμα ενός πανύψηλου βράχου. Ο ναός της μονής, που είναι του 17ου αιώνα, έχει ωραιότατες τοιχογραφίες ξεθωριασμένες από την πάροδο του χρόνου δάπεδο με μωσαϊκό και χάλκινη πόρτα με ανάγλυφες παραστάσεις. Στο Μέγα Σπήλαιο σώζεται η εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από μαστίχα και κερί, η οποία είναι μία από τις τρεις που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το μοναστήρι οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου υπάρχουν ερείπια ενός πύργου και μερικά κανόνια.

Comments are closed.